Tällä viikolla siis olisi tiedossa melko rankka viikko. Viikko-ohjelmaan merkittynä rasitustasoksi kova. Edessä olisi muutamia TST- eli taisteluharjoituksia. Itselläni viikonlopun aikana iskenyt flunssa ja lievä kuume, joten en ollut varma miten viikko tulisi menemään.

Maanantai 30.07: VMTL

Aamulla olo oli sen verran heikko, että päätin lähteä aamiaisen jälkeen veksiin. Kymmenisen minuuttia jouduin odottamaan, jonka jälkeen pääsin hoitajan tarkistettavaksi. Hänen mielestään olisi paras ottaa pari päivää rauhallisesti ja määräsi 2 päivää VMTL:ää (Vapautus marssi-, taistelu- ja liikuntakoulutuksesta). Palasin yksikköön, jossa muut olivat jo siirtyneet aamupäivän ensimmäiseen koulutukseen, joka oli suunnistusta. Vapautuksen saaneet laitettiin käytävään lukemaan Sotilaan käsikirjaa. Lounaan jälkeen sain taas osallistua oppitunnille, joka koski paloturvallisuutta. Vapautustaistelijana ei todellakaan ole mukavaa olla. Mukana on aina myös niitä, jotka ovat vapautuksen ilman syytä itselleen hankkineet ja tämän takia alikessuilla tai muilla varusmiehillä ei yleensä ole kovinkaan positiivista kuvaa joukosta. Emme saa marssia, joten liikkumiset hoidetaan "vemppamuodossa", joka kulkee omaa tahtia muun joukon perässä. Illalla on vielä evakuointiharjoitus, joka on melko nopeasti ohi. Illalla hieman masentunut olo, koska en haluaisi jättää koulutusta väliin.

Tiistai 31.07: Vapautus jatkuu

Tänään muulla ryhmällä on tiedossa jalkamarssi ja taistelukoulutusta, joten emme saa koko päivänä osallistua palvelukseen. Aamulla satoi ja vapautustaistelijoiden määrä on noussut lähes kolmeenkymmeneen, joka on erittäin suuri luku. Todennäköisesti joukossa siis moveja eli motivaatio vemppaajia, jotka ovat itselleen vapautuksen ottaneet ilman syytä. Luemme taas aamulla Sotilaan käsikirjaa ja loppupäivästä siivoamme yksikön tiloja. Yksikön päällikkön myös mainitsee, että väliin jäänyt koulutus jouduttaisiin korvaamaan ylimääräisellä lauantain palvelulla. Tämä pelottaa hieman, koska ei kiinnostaisi jäädä lauantaina kiinni. Ei nimittäin olisi tällöin myöskään pahemmin järkeä palata yhdeksi päiväksi lomille.

Keskiviikko 01.08: Kiirettä pitää

Tänään olisi vuorossa muunmuassa valokuvaus. Aamupäivällä vedettiin lomapuvut päälle ja siirryttiin lamellin pihalle, jossa valokuvattiin ensin koko patteri, sitten jaos ja lopulta tupa. Valokuvaus venyi sen verran, että lounaalle mentiin hieman myöhässä. Iltapäivällä vuorossa taisteluharjoitus, jossa harjoiteltiin puolustusasemassa toimimista, hälytyksiä ja suojeluvarustuksen vaihtamista. Kasarmille palasimme päivälliselle, jonka jälkeen tiedossa esikuntapatterin infotilaisuus. Infotilaisuudessa itsensä esittelivät sotilaspoliisit, koiranohjaajat sekä lääkintämiehet. Tilaisuus venyi todella pitkään ja palasimme yksikköön vasta melko myöhään. Huomenna lähdettäisiin ensimmäiselle metsäyöpymiselle, joten tavaratkin piti laittaa valmiiksi. Oikeastaan minkäänlaista vapaa-aikaa ei illalla ollut ja olo tuntuukin aika stressaantuneelta. Koko päivän oli kova kiire ja liian paljon ohjelmaa oli tungettu liian pieneen aikaan.

Torstai 02.08: Ensimmäinen metsäyö

Aamulla siis lähdettiin kohti ampumarataa, jossa tuo ensimmäinen leiriyö vietettäisiin. Matkaa ampumaradalle on siis arvioni mukaan noin 4 kilometriä ja marssi sinne kestää noin 45 minuuttia. Ei yleensä mitenkään ylitsepääsemätön, mutta rankka matka kyllä varsinkin kun on täyspakkaus mukana ja välillä joudutaan juoksemalla ylittämään autoteitä tai ottamaan välejä kiinni. Päivä koostui polvi- ja pystyasentoammunnasta sekä oheiskoulutuksena olleista rasteista. Samaa vanhaa linjaa jatkettiin eli kertasinko, telamiinat, kranaatit jne. Alkaa pikkuhiljaa ottamaan päähän saman asian kertaaminen. Ammunnat menivät minulla melko hyvin ja vedinkin tuloksen 89, joka oli yhden pisteen päässä kiitettävästä. Illalla oli vuorossa teltan pystytys. Teltan saimme kyllä ihan tukevasti pystyyn, mutta naamiointi meni vähän heikosti. Kello oli jotain yhdentoista tienoilla, jolloin alkoi "vapaa-aika". Saimme iltapalan, joka koostui teltan kesken jaettavasta limpusta, leikkeleistä ja kahden desin mehupurkista. Eipä ollut kovinkaan täyttävää, mutta ihan mukava piristys melko raskaaseen päivän. Tämän jälkeen sai käyttää kännykkää, joten soitin kotiin ja nukkumaan menin joskus 24 aikoihin. Jokaiselle oli varattu 35 minuutin pituinen kipinävuoro, joka itsellä osui 03:30 ja 04:05 väliselle ajalle. Teltassa nukkuminen oli yllättävän helppoa vaikkakin teltassa lämpö nousi välillä erittäin korkeaksi. Mahdollisesti sen takia, että kaikki pelkäsivät kaminan sammuvan omalla vuorollaan, joten latasivat kaminan hohtamaan punaisena ihan varmuuden vuoksi. Itse koitinkin omalla vuorollani hiukan lämpöä laskea. Kipinän loppumisen jälkeen en kyllä enää unta saanut, mutta ihan mukava yö oli

Perjantai 03.08: Paluumarssi

Herätys oli kello 05:15, jonka jälkeen purettiin teltat, syötiin aamupala, lastattiin joukkuekohtaiset tavarat kuorma-autoihin ja marssittiin takaisin. Kasarmilla olimme siis jo muistaakseni ennen kahdeksaa. Loppupäivä menikin aika hitaasti ja tuntui oudolta ajatella, että samana päivänä olimme takaisin leiriltä marssineet. Muuten päivä koostui tavallisesta tuvan ja kaapin siivouksesta, asepuhdistuksesta jne. Paluumatkalla bussissa syttyi tulipalo johonkin sähkölaitteeseen ilmeisesti sähkövian takia. Tulipalo saatiin sammumaan, mutta matka keskeytyi noin kolmeksi vartiksi, kun jouduimme uutta bussia odottamaan.