Tällä viikolla olisi siis edessä nimitys tykkimiehiksi sotilasvalassa. Melko helppo viikko nyt edessä eikä ohjelma näyttää itseasiassa ihan mukavalta. Ainoa rankempi harjoitus on tiistaina oleva 5 kilometrin pikamarssi.

Maanantai 20.08: Valaan valmistautumassa - Osa 1

Viikko alkoi rauhallisesti. Koko päivä oli varattu erilaisille valaa ennakoiville harjoitteille ja oppitunneille. Aamulla oltiin sulkeisissa, jossa käytiin läpi pääasiassa valaan liittyviä suoritteita. Eteen ja olalle vientiä, lakin päästä ottamista ja takaisin päähän laittamista sekä hieman marssimista hiottiin. Tämän jälkeen vielä lopuksi opeteltiin, miten eri yksiköt tulisivat kentälle siirtymään ja noustiin kuorma-autoihin, joilla pari kertaa ajettiin lenkki ympäri kasarmia ja harjoiteltiin ohimarssi varten. Asentoa lavalla istuttaessa, pään kääntämistä ja niin edelleen. Loppupäivästä vielä pari oppituntia sotilasvalaan liittyen ja käytiin ryhmänjohtajan johdolla läpi kysymyksiä huomiseen koulutustarkastukseen eli jaoksittain tehtävään kokeeseen. Vielä illalla tuli kokeeseen luettua, koska tiedossa olisi kuulemma kuntoisuusloma parhaan tuloksen vetäneelle jaokselle.

Tiistai 21.08: Koulutustarkastus ja pikamarssi

Päivä alkoi siis tuolla koulutustarkastuksella. Kyseltiin yleisesti lähes kaikista mitä meille on tämän 2 kuukauden aikana opetetuista asioista, mutta itse koe oli kyllä melko helppo yksinkertaisine monivalintatehtävineen. Kokeessa ei myöskään nimiä otettu ollenkaan ylös vaan lappuun merkittiin ainoastaan oma jaos. Myöhemmin alkoi siis pikamarssi, jossa varusteina. Maastopuku, täysi taisteluvyö sekä ase. Matkaa noin 5 kilometriä ja parhaat ajat kuulemma jossakin puolen tunnin tienoilla. Mukana 4 ryhmänjohtajaa ja 4 keskeytystä myös sallittiin. Heti alusta lähdimme jaoksen kanssa etenemään juoksemalla ja nopeasti lähtikin ero kärjen sekä peräpään välillä kasvamaan melko suureksi. Matka oli melkko rankka ja osan porukasta pitikin ottaa toisten varusteita kantoon, kun itse eivät niitä kantaa jaksaneet. Itse kaikki varusteet jaksoin kantaa, mutta hieman kärjestä jäljessä silti maaliin tulin. Lopulta kaikki olivat maaliin asti päässeet ja ajaksemme tuli noin 39 minuuttia. Tämän jälkeen paluu yksikköön, jossa vapaa-aikaa oli aika paljon.

Keskiviikko 22.08: Valaan valmistautumassa - Osa 2

Muistikuvat tästä päivästä ovat melko vajaat. Papin oppitunnilla opeteltiin valalaulua ja käytiin läpi taas kerran jotakin valaan liittyviä asioita. Sen verran muistan myös, että paljon istuskeltiin tuvassa ja odotettiin. Tylsä päivä siis.

Torstai 23.08: Uintitesti Kankaanpäässä

En tästäkään päivästä osaa muuta sanoa, kuin että tiedossa oli iltapäivällä uintitestit Kankaanpäässä. Paikalle mentäisiin marssimalla, mutta takaisin olisi järjestetty bussikyyti. Mahdollisuus oli valita nopeasti tai hitaasti etenevän joukon välillä. Nopea joukko siis etenisi puoliksi juosten ja pääsisi myös aiemmin kasarmille, joten päätin sen mukaan mennä. Matkaa Kankaanpäähän on autotietä pitkin noin 7 kilometriä, mutta käyttämämme reitti oli kai hieman lyhyempi, joten matkaa joku reilu 5 kilometriä kai tuli. Itse uintitesteissä piti uida 400 metrin matka muuten vapaalla uintitavalla, mutta selkää sai uida korkeintaan 100 metriä ja lepäämään ei saanut pysähtyä. Mitään aikoja ei myöskään laskettu. Tämän jälkeen sai hetken uida vapaasti, jonka jälkeen bussilla takaisin kasarmille. Mikään kiire ei todellakaan ollut, koska bussi veti Kankaanpää - Niinisalo väliä sitä mukaan kun tuli täyteen. Muutenkin päivästä jäi melko kiireetön fiilis.

Perjantai 24.08: Vala Isojoella

Aamulla siis joskus yhdeksän aikoihin aloitettiin matka kohti Isojokea, joka on reilun 2000 asukkaan kunta noin 50 kilometrin päässä Niinisalosta. Päälle vedettiin lomapuku M/05, baretti sekä ase ja lipas. Suurinpiirtein 750 alokasta siis siirtyivät särmättyinä prikaatin lippukentällä tuotuihin noin pariinkymmeneen paikallisten linja-autoyhtiöiden linja-autoon ja matka kohti valapaikkaa alkoi. Noin puolen tunnin reissaamisen jälkeen saavuimme Isojoella, jossa alkoi jonkin verran porukkaa jo paikalla olla. Kaikki päällystetyt alueet oli ilmeisesti otettu parkkipaikoiksi ja katsojia ennustettiinkin olevan ainakin pari tuhatta henkeä. Tapahtuma järjestettiin paikallisen koulun urheilukentällä, joten myös koululaiset olivat saapuneet hämmästelemään tykkejä, jotka leikkikentän viereen oli tuotu. Itse valatilaisuus alkoi joukkojen marssilla kentälle. Paikalla oli myös kuuluttaja, joka jatkuvasti selosti tapahtumia katsojille. Tämän jälkeen prikaatin komentaja otti joukot haltuunsa, liput tuotiin kentällä, pidettiin pari puhetta ja laulettiin, jonka jälkeen oli vuorossa itse sotilasvala. Isojokelainen sotaveteraani toimi valan esilukijana ja hänen perässään toistimme lupauksen puolustaa Suomea, sen laillista esivaltaa, itsenäisyyttä ja niin edelleen. Seuraavaksi saimmekin kuulla prikaatin komentajan sanat "Nimitän teidän tykkimiehiksi" ja ensimmäinen ylennykseni oli siis ansaittu. Sitten siirryttiinkin jo ohimarssiin, jonne marssiminen meni kyllä niin totaalisen huonosti kuin marssiminen vaan ylipäätään voi mennä. Ilmeisesti jokainen rivi veti omaa tahtiaan ja järjestyskin oli jotenkin onnistunut menemään sekaisiin, että viimeisessä rivissä olevat eivät olleet oikealla kohdalla. Perille kuitenkin päästiin ja nousimme ajoneuvoihin, joista osa oli saanut peräänsä jonkin tykinkin. Oma ajoneuvo oli 2. patterin ensimmäinen ja pääsimme siis samaan autoon patterin lipun ja patterin päällikön kanssa. Tykkiä ei tosin omassa ajoneuvossa ollut. Ajoimme läpi Isojoen keskustan, jonne porukkaa oli kerääntynyt ihan mukavat määrät. Ohimarssin jälkeen aseet laatikoihin ja loppupäivän ohjelma vapaa. Sai siis tavata omaisia, käydä syömässä (Kaikille paikallaolijoille oli tarjolla hernekeittoa, mehua ja Mars-patukka) tai tutustua Tykistöprikaatin kalustoon. Kahden aikoihin oli lomatarkastus, jonka piti patterin päällikkö. Loppuun päätti hän vielä testata miten hereillä porukka on huutamalla "Alokkaat kyykkyyn!" ja tietysti osa porukasta oli nopeasti kyykyssä. Itsekkin meinasin jo toimia, mutta tajusin viime hetkellä kyseessä olleen jekun. Tämän jälkeen saikin siirtyä lomille, joilta pitäisi palata vasta maanantaina.


Viikko 35 lyhyesti sekä jotain tulevasta:

Viikko oli siis kokonaisuudessan melko helppo, eikä pahemmin jouduttu sykkimään. Nyt olen siis virallisesti tykkimies, vaikka P-kautta onkin jäljellä vielä viikko. Ensi viikolla pitäisi selvitä, että mihin sitä ollaan ensi viikolla siirtymässä vai jäädäänkö ehkä vanhaan yksikköön. Muutto on merkitty viikko-ohjelmaan torstaille, joten silloin viimeistään tieto tulee.