Opiskelu aliupseerikoulussa alkaisi siis todenteolla tällä viikolla. Tiedossa olisi kiinnioloviikonloppu, mutta itse ohjelma näyttää melko rennolta. Lomille taas päästäisiin jo torstaina HL:n merkeissä.

Maanantai 03.09: Opiskelu AUK:ssa alkaa

Nukuin ihan hyvin, vaikka hiukan tuleva päivä jännittikin. Heti aamusta kävimme varusvarastolta hakemassa sirpaleliivit sekä karttalaukut, jotka jaetaan AUK:n oppilaille. Tämän jälkeen päivä jatkui pääasiassa teorialla. Ensimmäisellä tunnilla tuli koulun johtaja kertomaan meille, että eräs omassa tuvassani ollut koulumme oppilas oli menehtynyt viikonloppuna auto-onnettomuudessa. Ikävä tapaus kaikenkaikkiaa, vaikka en vielä kyseiseen tyyppiin kunnolla ollut tutustunutkaan. Pidettiin lyhyt hiljainen hetki ja jatkettiin normaalilla ohjelmalla. Vuorossa oli koulun johtajan tulopuhuttelu, liikuntakoulutuksen teoria sekä iltapäivällä toimistokäyttäytymistä. Siivouspalvelu ei meinaa mennä millään läpi. Siivoamisen aloitamme noin 16:30, tarkastuksessa ei taida yksikään tupa mennä läpi, joten siivousta jatketaan myös päivällisen jälkeen kuuden aikoihin. Lukuisia tarkastuksia myöhemmin vapaalle päästään vasta hieman ennen kahdeksaa. Iltavahvuuslaskenta alkaa täälläkin vasta yhdeksältä, mutta kestää huomattavasti pitempään. Apukouluttajat käyvät samat asiat läpi jokainen omalla vuorollaan ja kestoa tälle tulee varmaan yhteensä puolisen tuntia. Tämän jälkeen vielä pinkkatarkastuksia jonkin aikaa ja hiljaisuutta ennen ei pahemmin aikaa ole. Meininki hieman hajottaa ja tuleekin mietittyä miten tätä jaksaa koko loppuajan, jos todellakin vapaa-aikaa aina näin vähän on. Jalkani sentään alkaa olla jo aika terve, enkä enää tarvitse kipulääkkeitäkään. Jotain positiivista sentään.

Tiistai 04.09: TLT-päivä

Tänään olisi TLT- eli Tapa-, liikenneturvallisuus- ja terveyspäivä. Tiedossa koko päivän jotakin aiheisiin liittyviä rasteja ja esittelyitä. Mukana olivat tupakka- ja alkoholi-infoa, asiaa liikenneturvallisuudesta ja turvavyön käytöstä, maitopropagandaa sekä YLE:llä joskus Sunnuntaivekkaria vetäneen Raimo Vakkurin luento parisuhteista ja vastaavasta. Ihan rento päivä, vaikka ei kyllä paljon napannut. Tuli tosin jotenkin positiivinen olo kun liikenneturvallisuusrasteilla puhuttiin lomamatkoista, siitä huolimatta että lomiin on vielä 10 päivää jäljellä. Illalla taas vuorossa siivouspalvelu, joka kestää tällä hetkellä taas jonnekkin puoli kahdeksaan asti. Iltapalalle saa sentään lähteä vaikka siivouspalvelu kesken olisikin ja itse päätänkin sinne seuraavanan päivänä lähteä kun ei kerta Sotkuunkaan näytetä pääsevän. Tänään alkaa myöskin yksiköllämme virka-apuvuoro, joka kestää ensi viikon tiistaihin asti. Olemme siis valmiina lähtemään auttamaan muita viranomaisia, jos tarvetta tulee. Itse kuulun lisäksi myös virka-apujoukkueeseen, joka on tarkoitettu toimimaan esimerkiksi onnettomuustilanteissa. Pidämme varusteita valmiina sängyn alla ja tarvittaessa meidän pitäisi olla 20 minuutissa valmiina lähtöön. Yleisimpiä tehtäviä ovat kuulemma metsäpalot ja kadonneiden henkilöiden etsinnät. Muuten tämä ei oikeastaan ohjelmaan vaikuta, mutta varuskuntavapaalle emme voi päästä.

Keskiviikko 05.09: Liikuntapäivä

Toinen teemapäivä putkeen keskeyttää taas normaalin palveluksen. Tänään siis vuorossa liikuntapäivä Kankaanpäässä, jonne siirryttiin heti aamiaisen jälkeen kuorma-autoilla. Päivän ohjelma yllätti hyvinkin positiivisesti. Lapin urheiluopistolta Rovaniemeltä oli saapunut opiskelijoita vetämään meille ohjelmaa. Tiedossa oli siis tavallisia lajeja kuten lentopalloa ja variaatioita tavallisista lajeista, kuten jalkapalloa pelattuna useamman pelaajan jonoina. Koko päivä siis vietettiin näitä lajeja pelaten, syötiin kenttälounas kertakäyttöisillä ruokailuvälineille (Luksusta) ja takaisin palattiin päivälliseen mennessä. Päivä oli kaikinpuolin todella mukava, vaikkakin illalla taas oli vuorossa siivouspalvelua. Taas menee tupa läpi vasta joskus myöhemmin illalla. Itse sentään olin ilmoittautunut iltapalalle, joten lähdimme kesken siivouksen syömään. Mukavaa, että sentään jotain kohokohtia illallakin on. Oli erittäin mukavaa päästä hiukan irti palveluksesta ja entisen tupakaverin kanssa oli kyllä ihan kiva jutella. Kyllähän sitä silti toivoisi, että menisivät nuo siivouspalvelukset nopeammin läpi ettei tarvitsisi muita jättää siivoamaan. Epäilen kuitenkin, että touhu tulee jossakin vaiheessa helpottumaan. Gineksessä olo taas ottaa vieläkin päähän, vaikka ei olla edes puolessa välissä.

05092007261.jpg

Kankaanpään urheilukenttä ja taustalla vesitorni.

Torstai 06.09: Koulutusta, valokuvaus ja sulkeisten johtoharjoittelua

Aamulla oli pari oppituntia ja käytiin läpi päivystäjän tehtäviä. Täällä AUK:issa päästäänkin siis jo toimimaan ihan oikeina päivystäjinä, kun P-kaudella saatettiin vain apupäivystäjinä olla. Tämän jälkeen vuorossa valokuvaus. Tällä kertaa aliupseerikoulun kokoonpanolla. Otettiin kuva sekä koko aliupseerikoulusta että tuliasemalinjasta. Lounaan jälkeen oli ohjelmaan merkitty sulkeiset ja komentoharjoittelu. Tämä siis tarkoittaa sitä, että porukka jaetaan pieniin noin 8 hengen ryhmiin ja muutama satunnaisesti valittu oppilas käy läpi joitakin sulkeisten komentoja. Itsekkin pääsi ryhmää vetämään ja kohdalleni osuivat käskyt "asento" ja "lepo", joita sitten toistettiin viitisen minuuttia. Ihan hyvin taisi mennä. Illan kruunaa taas kaikkien rakastama siivouspalvelu. Vieläkään ei saatu ennen iltapalaa läpi, joten siirrymme iltapalalle, josta alkaa näköjään tulla jonkinlainen tapa. Samana iltana vielä TV- ja lukuvapaille, jotta saisin tehtyä viikonloppuun mennessä valmentajakoulutukseen liittyvät etätehtävät.

Perjantai 07.09: Koulutusta, pyykinvaihto ja virka-apuhälytys

Aamulla käydään taas läpi paloturvallisuutta ja valmiudenkohottamisesta aliupseerikoulussa. Melko yksinkertaista asiaa, mutta opeteltavaa on paljon. Varsinkin kun nämä asiat tulevat mukaan huomiseen yleisten palvelusasioiden kokeeseen, joka tulee vaikuttamaan esimerkiksi RUK-valintoihin. Lisäksi reilun kuukauden päästä meillä on tiedossa kiinnioloviikonloppu, jonne joutuu puolet kurssista opintomenestyksen perusteella. Pieni panostaminen kokeisiin taitaa siis kannattaa. Iltapäivällä meillä on vuorossa pyykinvaihto, joka on aliupseerikoululla perjantaisin tai ennen lomille lähtöä. Omasta mielestäni ainakin ihan loistava järjestely. Pääsee puhtaissa vaatteissa lomille, eikä tarvitse illalla käyttää vapaa-aikaa pyykinvaihtoon. Ikkunasta katsomme kuinka Tiedustelupatteristolla on lomatarkastus ulkona. Ei oikeastaan harmita, vaikka näkeekin kuinka muut pääsevät lomille. Siivous taas menee yllätyksellisesti läpi jo hieman kuuden jälkeen. Taitavat vihdoin nämäkin helpottua. Todellinen syy tosin paljastuu ennen seitsemää kun tulee kuulutus hälytyksestä. Virka-apuosasto vetää kamat nopeasti päälle ja juoksee päävartion eteen. Hälytys oli pelkkä harjoitus ja hieman toivoinkin, että olisi ollut tosi kyseessä. Saamme hyvää palautetta, koska kaikilla on tarvittavat varusteet mukana ja onnistuimme myös tuossa 20 minuutin aikarajassa. Kuulemma edellisellä virka-apujoukkueella oli mennyt yli 30 minuuttia ja kaikilla ei edes ollut kaikkia varusteita mukana. Iltapalallekkin ehdimme ja alkaa pikkuhiljaa masennus ginekseen liittyen laskea. Illalla tuli taas mentyä TV- ja lukuvapaille, jotta saisi vähän tulevaan kokeeseen valmistautua.

Lauantai 08.09: Koe, sotilasliikunnan valmentajakoulutus alkaa ja sataset paukkuvat

Tänä viikonloppuna olisi siis edessä sotilasliikunnan valmentajakoulutuksen suorittaminen, joka kestäisi koko viikonlopun. Aamulla tehtiin koe yleisistä palvelusasioista. Kysyttiin yleisestä palvelusohjesäännöstä, päivystäjän tehtävistä, toiminnasta valmiutta kohotettaessa, paloturvallisuudesta ja vastaavasta. Hieman epäilyttää, että miten tuo koe on mennyt, mutta kaipa siitä ihan hyvät pisteet tulevat. Liikuntakoulutuksessa aloitetaan aamupäivästä teorialla ja illalla taas siirrytään käytännön puoleen. Käydään läpi erilaisia harjoituksia, joita mahdollisesti voi tulevaisuudessa käyttää. Enpä tiedä miten hyödyllistä tämä käytännö kannalta on, mutta ainakin tulin vähän viisaammaksi joistakin liikunta-asioista. Ilta-palaa ei lauantaisin ole, joten sen sijaan käymme Sotilaskodissa. Siivouspalvelut alkavat mennä läpi jo huomattavasti helpommin, kuten arvelinkin. Kasarmilla on ollut koko päivän rauhallista, koska lisäksemme täältä ei pahemmin varusmiehiä löydy. Tänään myöskin sikäli erikoinen päivä, että ensimmäisen kerran palveluksemme aikana pamahtavat sataset rikki. Tänä päivänä siis TJ-luku näyttää 300, joka tarkoittaa että 62 päivää olemme jo palveluksessa olleet. Mikä parempi tapa juhlistaa satasten paukkumista, kuin olla gineksessä.

Sunnuntai 09.09: Valmentajakoulutus jatkuu

Sunnuntaina palveluspukuna toimii M/05. Ilmeisesti tämä on jokasunnuntainen tapa, jota meillä ei tosin ensimmäisessä gineksessä ollut, koska "nollavitosia" ei oltu jaettu. Aamulla aloitetaan taas liikunnan teorialla, jonka jälkeen samanlaisia käytännön harjoituksia kuin eilenkin. Jalat ja varsinkin reidet aivan jumissa eilisen jälkeen, vaikka venyttelya tulikin hiukan harrastettua. Päivä loppuun liikunnan kokeeseen, josta läpipääsemällä on mahdollisuus hankkia 6 euron hintainen ensimmäisen tason valmentajatutkitotodistus. Itsekkin sen ajattelin ottaa, kuten myös lähes kaikki muista. Koe menee ihan hyvin ja jos siitä ei läpi pääse, niin mahdollisuus on myös yhteen uusimiseen. Tänään alkavat muut palailla myös takaisin lomilta ja gineskin on jo yli puolenvälin.

Maanantai 10.09: Tykistökoulutus alkaa

Koko päivä koostuu pääasiassa teoriasta. Pääsemme vihdoin kenttätykistökoulutukseen, kun alkuviikkoina ollaan käyty pääasiassa yleistä johtajakoulutusta. Tunneilla aiheena kenttätykistön kokoonpano, tulilajit ja -muodot, käytettävät tulinopeudet sekä tulikomennot. Iltapäivällä taas vuorossa sulkeisia, jonka jälkeen käydään läpi mittauskoulutuksessa erilaisia karttamittauksia. Tauoillakin alkaa olla ihan rento fiilis ja on mukava päästä jo keskustelemaan tulevista lomista. Eipä ollut muuten mitenkään erikoinen päivä.

Tiistai 11.09: Maastojuoksukilpailut

Iltapäivällä on tiedossa maastojuoksukilpailut, joista saa myös hieman pisteitä kuukauden päästä olevaan opintomenestyksen arviointiin. Sitä ennen tosin aamu aloitetaan johtajakansion esittelyllä ja täyttöohjeilla. Johtajakansio on siis kansio, jota olisi tarkoitus täyttää koko varusmiespalveluksen ajan erilaisilla arvioinneilla ja tehdyillä tehtävillä. Ennen lounasta myös käydään läpi erilaisten ampumatarvikkeiden ominaisuuksia ja käsittelyä. Ehditäänpä loppuun vielä käymään läpi myös pikaisesti Suomella käytössä olevat tykitkin. Lounaan jälkeen taas vaihteeksi sulkeisharjoittelua, jonka jälkeen alkavat maastojuoksukilpailut. Siirrymme hieman varuskunnan ulkopuolelle, josta lähtö tapahtuu tasoryhmittäin, niin että jokainen tasoryhmä on vielä jaettu kahteen osaan. Tasoryhmiä on yhteensä 4, joista itse kuulun kolmanteen tasoryhmään. Lähtöpaikalla on Tykkimiestoimikunnan järjestämät äänentoistolaitteet. Soittavat Eye of the Tigeria, Final Countdownia ja muita legendaarisia urheilukappaleita. Samalla myös haastatellaan muutamia osallistujia. Vihdoin on vuorossa oma lähtöni tuolle noin 4 kilometrin mittaiselle matkalla. Lähden heti lähdössä vetämään kärkijoukon mukana ja hyvin näyttää kunto kestävän. Puolessa välissä matkaa alkaa pari kärjessä vetänyttä ottaa vähän eroa ja jättäydynkin suosiolla hieman heidän taakseen. Eroa alkaa kasvaa sekä eteen, että taakse ja lopulta sijoitus vakiintuu siihen kuudennen tienoille. Loppumatkan saankin vetää yksin, joka oli hieman hankalaa, kun ei ketään ollut kirittäjänä ja varmaan siksi hiukan olisin vielä voinut kovempaa päästä. Ihan tyytyväinen kuitenkin sijoitukseen ja todennäköisesti myös aikaani olen. Päivän palvelus loppui tähän kilpailuun.

Keskiviikko 12.09: Mittauskoulutusta ja jalkaväen taisteluteoriaa

Minä olen aamulla mukana järjestelyryhmässä, joten jätämme väliin aamuliikunnan ja menemme eturuokailuun, jonka jälkeen palaamm yksikköön. Haemme kellarista suuntauskehät ja viemme ne saunarantaan, jossa koulutus järjestetään. Harjoittelemme siis suuntauskehän käyttöä aamupäivällä ensin ihan käytännössä ja tämän jälkeen luokassa suuntakehän käyttöön liittyviä laskuja. Iltapäivällä käydään läpi jääkärijoukkueen kokoonpanoja ja toimintaa puolustus- sekä hyökkäystaistelussa. Olo alkaa olla jo aika hyvä kun tietää, että huomenna pääsee lomille. Illalla taas TV- ja lukuvapaille opiskelemaan kenttatykistön perusteiden koetta varten.

Torstai 13.09: Lomille

Aamulla siis kenttätykistön perusteiden koe, joka menee mielestäni hyvin. Tämän jälkeen puhdisteetaan ja tarkastetaan aseet. Omaan aseeseen on ilmestynyt kuulemma piippuun jonkinlaisia syöpymiä, joten öljytessä vedän sinne hyvät öljyt. Lounaan jälkeen käydään hakemassa polkupyörät, joita tullaan ainakin tulevalla ampumaleirillä käyttämään. Oman pyöräni satula on hieman korkealla, mutta muuten se on ihan hyvässä kunnossa. Tässä vaiheessa olisi myös mahdollisuus verenluovutukseen, mutta itse en sinne tohtinut mennä, vaikka mieli teki. Omaan nimittäin lievän kammon piikkejä kohtaan. Pyykinvaihdossa ei tällä kertaa ole saunaa päällä, mutta ei se oikeastaan harmita, kun tietää että lomille päästään. Gines on siis vihdoin ohi ja edessä HL + VLV + VLV eli kolmen päivän loma