Tällä viikolla siis edessä AUK:n taisteluharjoitus, jossa tavoitteena olisi siis harjoitella toimintaa taistelussa. Asemia on määritettynä 3, joten kahdesti joudutaan vielä alkuperäisistä asemista siirtymään. Tämän leirin suorittamisesta on lisäksi tiedossa himoittu tuliasemalinjan koulutushaaramerkki eli taistelutomaatti. Perjantaille lisäksi merkittynä HL, joten taas vähän pitemmät lomat tiedossa.

Maanantai 12.11: Tykkihalleilla

Aamulla harjoitellaan 122 H63:lla viuhkan vastaanottoa, suunnan välittämistä toiselle tykille, suuntaamista apukiinnityspistelaattaan ja lukon käsittelyä. Ei varmaan sano monelle paljoakaan, mutta kyseessä on siis melko tylsiä ja melko yksinkertaisia tykkiasioita. Tämän jälkeen kalustaminen huomenna alkavaa AUK:n taisteluharjoitukseen ja lisäksi pientä huoltokoulutusta. Kokoonpanot tulevaan harjoitukseen saamme myös tietää. Henkilökohtaisesti ei näytä kovinkaan miellyttävältä oma ryhmä, mutta onneksi ne vaihtuvat keskiviikkona toisen asemaanajon jälkeen. Ei sen ihmeempää tänään.

Tiistai 13.11: AUK:n taisteluharjoitus alkaa

Siirtyminen harjoitusalueelle vie aika kauan, joka ei minusta ole mitenkään inhottavaa. Matkustaminen kuorma-autossa on ihan mukavaa. Pitkän matkan syynä taisi olla se, että kuljettajillemme tarvittiin lisää ajokilometrejä, joten teimme pienen lenkin.  Tähystäminen piti hoitaa sekä sivuille että taakse ja vaikka oma automme mielestäni hoiti sen hyvin, ei tämä kelvannut kouluttajavänrikillemme. Uudestaan siis vielä vedettiin asemaan sen jälkeen kun olimme pienen lenkin tehneet. Ensimmäisenä päivänä ei tämän lisäksi kauheasti hommia ole. Laitamme tuliasemat valmiiksi, jonka jälkeen hieman harjoitellaan suuntaimen tarkistusta. Illalla tosin vielä jostakin syystä kaikki teltat joutuvat viemään teltan keskisalon ja kulmakepit komentoteltalle. En tiedä syytä, mutta ilmeisesti teltat oli laitettu pystyy liian aikaisin tai jotain vastaavaa. Ne sai toki viedä heti takasin, mutta olihan siinä taas lisähommia, kun ne kiinnitettiin. Yöllä minulle on merkittynä yksi kipinävuoro sekä poterovartio. Unta tulisi siis noin viisi tuntia, mutta koska poterovartioiden kanssa oli älytöntä sählinkiä, jouduinkin vetämään 3 tunnin poterovartion. Poterossa siis oli aina 2 tyyppiä, jotka vapautettiin samaan aikaan. Tyyppi, jonka oli tarkoitus olla minun kanssani vartiossa oli mennyt toiseen poteroon, joten edellinen mies joutui vetämään tuplavuoron. Aika jännää oli se, että näimme vähän väliä valoa tästä poterosta, jossa hän oli ja mietimme pitäisikö tehdä hälytys. Tyyppi oli siellä katsellut kännykästään kelloa. Kun taas tuli minun vuoroni päästä pois, ei seuraava vartiomies ollut löytänyt pimeässä poteroa ja oli sitten kävellyt sen tunnin pimeässä, jonka jälkeen palannut teltalle. Viimeiseksi vartioon merkityt, eivät jostakin syystä ilmestyneet ollenkaan, joten jouduimme vielä toisen vartiossa olleen kanssa vetämään ne viimeiset vuorotkin. Inhottavaa tästä teki myös se, että ilma oli aika älyttömän kylmä. Ei tämä sikäli jälkeenpäin mietittynä harmita, koska tykin runkomiehitys nukkui kuulemma alle tunnin jatkuvien tulikomentojen takia.

Keskiviikko 14.11: Harjoitus jatkuu

Aamu oli todella kylmä. Eikä kai tarvitse sanoa, että otti päähän ja rajusti. Vielä kun aamulla on väsynyt ja ruokaa ei kiinnosta pahemmin syödä ulkona, niin voisi siinä olla potentiaalia hajoamisellekkin. Tänään laukaistaan tykki ensimmäisen kerran ja itse saan kunnia tuon tyhjälaukauksen suorittaa. Lounaan jälkeen siirrytään toisiin asemiin ja palkintona oli nopeimmalla jaokselle "kali poterovartio" (Kali = Karsittu listalta) eli ei poterovartiota yöllä. Tämä pistää kyllä kaikki vetämään ihan täysillä ja lopulta viemmekin voiton. Tämän jälkeen jako uusiin kokoonpanoihin. Uusi kokoonpano näyttää ihan hyvältä. Tänään ei oikeastaan muuta ohjelmaa ollut. Omat vartiovuorot rajoittuivat aluksi yhteen kipinään, mutta sain sen vaihdettua viestipäivystykseen klo. 09:00-10:00. Ei mikään huono kauppa, eikä harmittanut vaikka ei Sotku-autolle päästykkään. Yön sain siis nukkua vähän paremmin.


14112007342.jpg

Naamioverkolla peitetty tykki ja Hämeenkankaan maastoa.


Torstai 15.11: Metsästä kassulle ja kassulta lomille

Aamulla sai herätä aika hyvissä tunnelmissa, kun tiesi että edessä olisi paluu kasarmille ja sen jälkeen lomillelähtö. Aamulla vielä vaihdetaan asemia ja uusissa asemissa harjoitellaan hiukan ampumista yläkulmilla. Täällä myös ylennetään kaikki loputkin korpraaleiksi, joten siihen loppui se erikoisasemani. Viime iltapäivällä tulee se odotettu "Ajoon"-käsky ja päästään lähtemään kasarmille. Kun kalusto on saatu siirrettyä varastoihin. Päästään itse valmistautumaan lomille. Aikaa ei todellakaan ole mihinkään siivoamiseen tai kaapin järjestämiseen, joten suurin osa kamoista tulee vaan tungettua kaappiin. Jotenkin siinä lähtösähläyksessä katoaa myös varusmieskorttini, mutta saan uuden väliaikaisen kortin yksikköupseerilta.



15112007345.jpg

Tykki suunnastettu ampumaan yläkulmilla viimeisissä asemissa ennen paluuta varuskuntaan. Tämä on nyt ohi...

tykkim.gif

...ja tämä jäi käteen. Tosin emme pääse siitä pahemmin käyttämään, koska sitä ei käytetä kuin lomapuvussa ja lomatalvitakkiin tuota ei kiinni tule. Kesälomatakkia taas todennäköisesti aletaan käyttää aktiivisesti vasta ja aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa.