Maanantai 07.01: Palvelukseenastuminen

Lähemmäs tuhat alokasta aloittaa siis palveluksensa tänään Tykistöprikaatissa. Tähän liittyen on myös ryhmänjohtajilla jonkin verran järjesteltävää. Aamupäivään kuuluvat ainakin yksikön varapäällikön tiimipalaveri, jossa hän käy läpi päivän ohjelmaa ja tulevia käytäntöjä yksikössä. Aika paljon ovat asiat muuttuneet sitten oman aikamme ja pääasiassa helpompaan suuntaan. Muutoksia näkyy mm. iltavahvuuslaskennassa. Ensimmäiset alokkaat saapuvat paikalle siinä yhden aikoihin ja samaan aikaan saan myös tietää saavani oman tuvan. Hieman ylibuukattu patteri tarvitsee tilaa ja siksi ryhmänjohtajien tupia tuleekin vain 1 kahden sijasta. Toinen RJ-tupa tyhjennetään ja itse jään sinne alokastuvan ryhmänjohtajaksi. Ihan hyvä sikäli, että aluksi toivoin itselleni alokastupaa. Päivä kuluu melko hektisissä merkeissä. Haetaan ensin petivaatteet ja otetaan samalla tietoja ylös. Sivussa koitetaan vielä opettaa perusteet kasarmielämästä ja tavallisimmista arkirutiineista. Seitsemän aikoihin pääsemme hakemaan varusteet ja ensimmäisen kerran pääsevät alokkaatkin nauttimaan vihreisiin pukeutumisesta. Varusteita tarkistaessa sekä kaappiin laitettaessa meneekin hieman yliajalle, joten pyydän patterin päälliköltä luvan että patterin hiljaisuutta siirretään hieman eteenpäin. Noin yhdentoista aikoihin pääsevät alokkaat nukkumaan.

Tiistai 08.01: Voiko ihanammin päivä enää alkaa?

Ensimmäinen aamu alkaa "Patterissa herätys!" kuulutuksella, jolloin alokkaat nousevat epäluuloisina ylos. Itse koulutan heille punkan tekemisen samalla, kun jokseenkin legendaarinen Ihana aamu-biisi soi taustalla. Klassikko, jota emme itse saaneet omana ensimmäisenä aamuna kokea. Jokainen saa lopulta aikaan edes jonkinlaisen punkan, joten on aika siirtyä aamutoimiin. Alokkaat jonossa pesu- ja WC-tiloihin, jossa noin viisi minuuttia aikaa tehdä mitä haluaa. Tämän jälkeen aamupalalle, johon on muutenkin patterillamme varattu aika vähän aikaa. Yksikön varapäällikkökin on mukana ja muistuttaa alokkaita että armeijassa ruokailu on suoritus eikä nauttimishetki. "Ei mene samalla tavalla kuin siviilissä, jossa aamulehteä lukiessanne se rakas naisenne hieroo jalkaterällään reittänne samalla, kun pohditte mitä herkkuja sitä tänä aamuna tekisi. Jos maistatte jotakin, olette syöneet liian hitaasti". Pikaisen syömisen jälkeen Satakunnan Tykistörykmentin komentajan tulopuhutteluun, palvelusjärjestelyjen oppitunnin ja henkilökunnan esittelyn sisältävälle sessiolle. Tämän jälkeen saadaan myös rokotukset, josta kaikki näyttivät selviytyvän ilman pyörtymisiä. Iltapäivä kuluu patterin päällikön ja yksikköupseerin oppitunneilla sekä valokuvauksella Puolustusvoimien tietokantaa varten. Vapaa-aikaa ei vieläkään paljoa ole. Ensimmäiset siivoustarkastukset eivät meinaa mennä millään läpi ja siivoamisen keskeyttääkin ainoastaan iltapala, jonne lähes kaikki alokkaat lähtevät. Itse toimin tänään apulaispäivystäjänä, joten nukkuminen jää vähän vähemmälle. Onneksi sentään seuraavalla viikolla alkavat myös alokkaat hoitaa apulaispäivystyksiä.

Keskiviikko 09.01: Ensimmäiset sulkeiset

Tänään aloitetaan alokkaiden mieliin iskostamaan yleistä sotilaallista käytöstä. Aamupäivän ohjelmaan kuuluvat sotilasarvot, tervehtiminen, puhuttelu, järjestymiset, toimistokäyttäytyminen, apupäivystäjänä toimiminen ja yleinen sotilaallinen käyttäytyminen sekä mukaan mahtuvat oheisrastit. Itse pidän koulutuksen aiheista toiminta tulipalon aikana ja sotilasarvot. Eipä mitenkään hankala aihe ja itseasiassa ihan mukava pidettäväkin. Osa alokkaista alkaa jo hallita sotilasarvot melko täydellisesti, mutta osa on vielä aika alkutekijöissään. Iltapäivän sulkeisten aiheena asento, lepo, tahtimarssi, ojennus/ojentautuminen sekä opetusavoneliö. Melko yksinkertaista asiaa siis jauhetaan aika kauan. Aluksi opetamme itse perusteet pienemmille ryhmille, jonka jälkeen kokeillaan toimintaa suuremmissa ryhmissä. Loppuun vielä pääsen vetämään pienen tahtimarssilenkin jaoksellemme, jonka aikana muut ryhmänjohtajat korjaavat alokkaiden tekemiä virheitä. Illalla taas vuorossa alokkaiden tulojuhla muonituskeskuksessa. Tulee oma P-kausi mieleen, kun istuttiin muonituskeskuksessa ja olo oli aika masentunut. Todennäköisesti sen takia, että oli käytännössä kaikki normaalit arkirutiinit vedetty uusiksi, eikä ollut vielä tähän tottunut.

Torstai 10.01: Aseiden haku

Alokkaat saavat tänään itselleen aseet. Rynnäkkökivääri mallia 7,62 RK 62 sekä aseenpuhdistusvälineet, kenttälapio, suojanaamari ja kompassi. Oma tehtäväni on tarkastaa alokkaiden suojanaamarien kunto sekä kaikkien oheistavaroiden mukanaolo. Enne lounasta näytetään heille vielä ampumakoulutus-video sekä käydään läpi RK:n osat ja ominaisuudet. Iltapäivällä pääsemmekin jo ensimmäisen kerran aseenkäsittelyyn, kun koulutuksen aiheena on lukon irrottaminen ja kiinnittäminen, lipastaminen sekä lataaminen ja varmistaminen. Itse on tähän koulutukseen osallistu, mutta iltapäivällä olevaan asehuoltokoulutukseen kyllä. Opetan siis omalle tuvalleni pääasiassa miten, missä ja millä välineillä ase puhdistetaan. Tämän lisäksi olisi tarkoitus opettaa alokkaille aseen hihnan kiinnitys. Operaatio, jota en itsekkään ole ikinä suorittanut pitäisi nyt pystyä alokkaille kouluttamaan. Erään alokkaan aseella itseopettelen asian, jonka jälkeen käyn sen läpi alokkaille. Ihan hyvä suoritus, vaikka eipä tuo mikään sen hankalampi asia ollut. Ennen siivouspalvelua käymme vielä alokkaiden kanssa puhdistamassa aseet. Ensimmäisen kerran alkavat hekin tottua meininkiin ja uskaltavat jo puhuakkin sekä kysellä jonkin verran. Tästä se totuttautuminen sotilaalliseen arkeen alkaa.

Perjantai 11.01: Kertausta

Päivä kuluu kertauksen merkeissä. Aamupäivällä aseenkäsittelyn kertaus sekä sulkeisten kertaus, jossa opetetaan myös käännökset. Iltapäivällä patterin päällikön toinen oppitunti sotilaan oikeudenhoidosta, jonka jälkeen pyykinvaihto. Ylellisyys, jota omalla P-kaudellamme saimme odottaa toisen viikon tiistaihin asti. Eihän mikään ole niinkuin ennen. Kyllä meidän aikanamme intti oli rankka.

Lauantai 12.01: Asekoulutusta

Itse en taaskaan osallistu aamupäivän koulutukseen ja hyvä niin, koska aihe ei ole minulle niin tuttu. Toimin myös tänään taas apulaispäivystäjänä, joten eturuokailujen takia en pääse edes osallistumaan kovinkaan paljon palvelukseen. Tähtäämisen ja laukaisun perusteet, ampuma-asento maaten sekä hengitysrytmi ovat päivän aiheet. Lounaan jälkeen vuorossa ensimmäinen viikkokoe, jota pääsemmekin heti sen jälkeen korjaamaan. Pääasiassa tulokset ovat hyviä, mutta joitakin heikkojakin suorituksia löytyy. Kummallisille vastauksille saamme myös nauraa. Eräs on mm. listannut sotilaspolkupyörällä kaatumisen sotilasrikokseksi ja erään mielestä kuvassa näkynyt arvomerkki oli poliisimestarin. Kokeen jälkeen alokkailla vuorossa taas siivouspalvelua.

Sunnuntai 13.01: Lepopäivä

Sunnuntai on taas niinkuin muutkin sunnuntait, joina ei muuta ohjelmaa ole ollut. Aamulla on kaikille kirkkoon kuuluville jumalanpalvelus Kankaanpäässä, jonne mennään tietysti Maseilla ja Eemeleillä. Alokkaat pääsevät nauttimaan ensimmäisen kerran Masin lavalla istumisesta samalla kun ryhmänjohtajat pääsevät matkustamaan hyteissä. Kirkossa tehtävänämme on pääasiassa valvoa nukkuvia alokkaita ja herätellä heitä. Viimeöinen päivystys ottaa myös veronsa omalla kohdallani ja vähän väliä huomaan pääni notkahtavan alas. Kirkon jälkeen alokkailla vielä lyhyt tutustumislenkki varuskuntaan ja illalla ensimmäinen sotilaskotikäynti. Myös eräällä toisella patterilla on kyseinen tapahtuma tänään, joten sotilaskoti on aivan täynnä ihmisiä. Itsekkin menemme paikalla käymään, mutta tyydymme vain juttelemaan hetken pihalla ja palaamaan takaisin yksikköön.


Maanantai 14.01: Jalkamarssi ja ammuntaharjoittelua


Aamupäivällä marssioppitunti, jonka jälkeen alokkaiden ensimmäinen jalkamarssi. Kyseessä on vasta totuttelua tulevia marsseja varten, joten reitti kulkee varuskunnan läpi ja alokkaat suorittavat marssin lenkkareissa. Rauhallisella tahdilla kierretään ympäri varuskuntaa ja käydään läpi joitakin varuskunnan paikkoja. Iltapäivällä menemme ensimmäisen kerran harjoittelemaan ammuntaa Hämeenkankaalle noin kilometrin päähän varuskunnasta. Alokkaat pääsevät ensimmäisen kerran harjoittelemaan ampumista paukkupatruunoilla ja tähtäämistä tauluihin.


Tiistai 15.01: P1-koe ja Cooperin testit

Aamupäivä koostuu neljästä yksittäisestä oppitunnista, joten aliupseerit pääsevät taas vähän sluibailemaan. Osa on valvomassa oppitunteja, mutta muuten saadaan olla vapaasti. Iltapäivällä P1-koe, jossa siis testataan matemaattista lahjakkuutta ja älykkyyttä erilaisten tehtävien avulla. Päivän viimeisenä ohjelmana Cooperin testi, jossa oma tehtäväni on toimia 2800 metrin kohdalla valvojana ja tarkkailla että kaikki pysähtyvät oikeaan aikaan, eivätkä sen jälkeen enää liiku. Juoksu suoritetaan varuskuntaan johtavalla hiekkatiellä, joka on melko jäinen, joten juokseminen taitaa aika hankalaa olla. Tuloksetkin pysyvät melko alhaisina ja ainoastaan muutama henkilö pystyy 3000 metriä ylittämään.


Keskiviikko 16.01: Asekoulutusta ja ammunnat

Aamulla eri asekäsittelyyn liittyviä rasteja. Itse vedän rastin käsikranaatin yleisistä ominaisuuksista sekä sen heitto- ja kuljetuskuntoon laitosta. Ei mikään hankala asia opettaa, mutta melko kylmä ilma tekee hommasta sikäli inhottavaa, että kädet ovat jatkuvasti jäässä. Ampumaradalle mennään jalkamarssilla. Heti sinne saavuttuamme alkaa pieni sade, joka jatkuu koko loppupäivän ajan. Ammunta sujuu melko hyvin vaikka paikalla oleva kova tuuli irrottaakin muutamia tauluja ja niitä joudutaan korjaamaan. Lisäksi taulut ovat kastuneita, joten niitä on hankala takaisin paikalleen saada. Valittamista ei kuitenkaan pahemmin kuulu, vaikka onkin märkää ja kylmää. Siitä pitää antaa propsit alokkaille. Paluumarssikin sujuu ihan hyvissä merkeissä.


Torstai 17.01: Ensimmäiset viikot lopussa

Alokkaiden päivä alkaa valmiuskoulutuksella, jossa käydään läpi virka-apuosaston kokoonpano ja toiminta valmiutta kohotettaessa. Itse en kuitenkaan kouluttamisessa mukana ole, joten aamulla onkin ihan mukavasti vapaa-aikaa. Ennen lounasta suoritetaan suksien kuittaus, jossa omana tehtävänäni on etsiä alokkaille heidän pituuttaan ja painoaan vastaavat sukset sekä sauvat. Saa nähdä miten näillä onnistuu hiihtäminen sitten kun sitä joskus on. Iltapäivästä oli tarkoitus opettaa alokkaille taisteluvarustuksen pakkaaminen, mutta muu ohjelma vie niin paljon aikaa ettei tätä pystytä tekemään. Käyn itsekkin vain nopeasti läpi mihin mikäkin tavara menee, mutta itse pakkaaminen jätetään iltaan ja alokkaiden vastuulle. Loppupäivän ohjelmana on lihaskuntotestit, joissa testataan punnerruksia, leuanvetoja ja vastaavia. Itse olen mukana mittaamassa alokkaiden vyötärönympärystä, joka on lisätty mukaan ohjelmaan. Ilmeisesti tarkoitus olisi seurata varsinkin hieman lihavampien alokkaiden laihtumista palveluksen aikana. Testien tulokset ovat mielestäni yllättävän hyvät ja uskaltaisin melkein väittää, että ne ovat paremmat kuin omalla saapumiserälläni. Esimerkiksi leuanvedoissa todella moni pystyy yli kymmeneen suoritukseen.


Perjantai 18.01: Tetsaamisen jälkeen lomille

Aamupäivä vietetään metsässä. Harjoitellaan jaoksittain pääasiassa yksittäisen taistelijan sekä ryhmän etenemismuotoja. Aluksi käymme läpi ihan rastikoulutuksena hiipimiset, ryömimiset ja muut aina niin ihanat etenemismuodot. Itse vedän rastikoulutuksen syöksymisestä. Ihan hyviä suorituksia nähdään jo nyt, mutta kyllä se siitä vielä petraantuu, kun alokkaiden iloksi näitä päästään vielä myöhemmin kokeilemaan. Kasarmille palataan harjoittelemalla näitä etenemismuotoja. Tulee ihan oma P-kausi mieleen, jossa koulutus hoidettiin suurinpiirtein samalla tavalla. Tällöin tosin meksikolaiset erikoisjoukot olivat vallanneet kasarmin. Nyt ryhmänjohtajana annan alokkaille tilanteita ja niiden mukaisesti mennään eteenpäin. Välillä on viholliskosketus lähellä, joten edetään hiipien, välillä ryömitään suojassa vihollisen tulelta ja välillä syöksytään suojasta toiseen. Itse tietenkin vedän alokkaiden mukana. Ensimmäisen kerran intin aikana tuli tetsaamisen jälkeen sellainen tunne, että olisi voinut vetää vielä vähän kovempaakin. Olisin halunnut ottaa alokkaista ihan kaiken irti ja mielestäni tässä en ihan onnistunut vaikka useasti he kyllä väittivätkin etteivät enää jaksaneet. Lounaan jälkeen alokkaat käyvät vielä yhdellä oppitunnilla turvallisuuspolitiikasta, jonka jälkeen pääsemme pyykinvaihdon kautta lomille. Ihan hienoa päästä kotiin vaikka viikko tuntuikin menevän aika nopeasti