Maanantai 19.11: Huoltoa ja painia

Aamulla harjoitellaan hieman kolutuskorttien tekemistä. Tämän jälkeen oli vuorossa viime viikkoisen TST-harjoituksen jälkeinen huolto, jota ei kokonaan ehditty suorittaa ennen lomillelähtöä. Pyykinvaihtomahdollisuuskin tarjottiin vielä ennen lounasta ja tuli siellä likaiset pyykit vaihdettua. Iltapäivällä sulkeisten kouluttajakoulutusta ja liikuntakoulutusta tasoryhmittäin. Omalla ryhmällä vuorossa painia, joka osoittautui aika tuskalliseksi koulutukseksi. Harjoittelimme painin perusteita ja pääsimme kokeilemaan joitakin heittojakin toisillemme. Huomenna varmasti paikat kipeänä.

Tiistai 20.11: Koulutushaaratutkinto alkaa

Tiedossa koko päivän koulutushaaratutkinnon rasteja. Ensimmäisenä päivänä pääsen suorittamaan rastit suuntaaminen, komentoteltan viestivälineet, viuhkan vastaanotto ja tykin suuntaimen tarkistaminen. Rastit menivät mielestäni hyvin, vaikka emme vielä mitään pisteitä saaneetkaan. Sen verran tiedän, että komentoteltan viestivälineistä tuli ilmeisesti täydet pisteet. Lounas suoritetaan maastolounaana, joka on vähän kummallista sikäli, että olemme noin 200 metrin päässä muonituskeskuksesta. WC:ssä sentään pääsee käymään yksikössä. Tämän lisäksi itsellä on iltapäivällä hammaslääkäri, jossa olisi tarkoitus uudelleenkiinnittää minulla olevat raudat. Hammaslääkärin piti kuitenkin ensin poistaa ne suusta kokonaan, jossa hän ei onnistunut. Soittivat jopa kotikuntani hammaslääkärille selvittääkseen, että miten asia onnistuu, mutta eivät siltikään saaneet niitä irti. Sain lähetteen kotikunnan hammaslääkäriin itsenäisyyspäivän jälkeiselle perjantaille.

Keskiviikko 21.11: Koulutushaaratutkinto jatkuu

Tänään vuorossa myöskin koulutushaaratutkinnon rasteja. Jäljellä lukon purkaminen ja kokoaminen, panoksen muodostaminen, tykin viestiyhteydet, rajoittimien asettaminen sekä mittauskoe ja tasotyön koe. Olimme aamulla laittamassa tykkejä ampumakuntoon, joten emme ehtineet mukaan pikaiselle kertaukselle, jossa käytiin läpi suomalaisen kartussin panostaminen. Vaikka pikaisesti meille kerrottiinkin, että mitä muutoksia tähän tulee, niin oli tuo silti hankalaa panostaa kartussia, jota ei ole ikinä nähnyt. Tuloksena hyläkäys ja uusinta, josta tulee täydet pisteet. Ikävä kyllä uusinnasta saanut pisteet puolitetaan, joten saaliina 5 pistettä kymmenestä. Tykin viestiyhteyksistä tulee 8 ja lukosta 3. Rajoittimien asettamisessa on monilla ongelmia ja harva sen ensimmäisellä kerralla läpi pääsee. Itsekkin joudun muutaman kerran sitä vetämään. Mittauskoulutuksesta tulee täysi 10 pistettä, mutta tasotyönkokeessa teen typerän laskuvirheen, jonka takia uusintaan. Uusinnassa jään 2 pistettä täydestä tuloksesta. Jäivät hieman harmittamaan nuo muutaman rastin typerät virheet, mutta ainakin on koulutushaarakoe ohi.

Torstai 22.11: SK-mittausta

Tänään tiedossa suuntakehämittauksen harjoittelua. Aamupäivä oli pääasiassa teoriaa aiheesta, jonka jälkeen iltapäivällä käytäisiin hieman harjoittelemassa asiaa käytännössä. Mittausryhmän toimintahan on ylipäätään melko helppoa ja sen jälkeen kun se on hommansa hoitanut, ei sillä yleensä mitään tehtäviä ole ja siksi vapaa-aikaa heillä on leireillä melko paljon.  Kuulostaa ihan kiinnostavalta, mutta tuskin tulen tuonne hakemaan. Aamupäivä siis opiskellaan tuohon liittyviä laskutoimituksia ja iltapäivä suoritetaan mahdollisesti väliin jääneitä koulutushaaratutkinnon rasteja sekä noita suuntakehämittauksen käytännön harjoittelua. Harjoitellaan muutaman kerran, mutta muuten menee iltapäivä vain hengaillessa tykkihallien lähellä sijaitsevalla metsäpalstalla. Eipä mitenkään paha päivä

Perjantai 23.11: Lomille, minä en

Aamulla on vuorossa ensin kertaus ja sitten koe tykki- ja patterikoulutuksesta. Eipä ollut mitenkään vaikea ja todennäköisesti arvosana 3 taas tiedossa. Tämän jälkeen hieman johtajakoulutusta ja ohjeet lauantaina edessä olevasta vaellusharjoituksesta. Ei kuulosta kovinkaan rankalta, kun ei ole edes maastolounasta toisin kuin ensi viikon gines-ryhmällä. Samaan aikaan lomillelähtijät valmistautuvat omaan lomatarkastukseensa. Lopuksi edessä on vielä sauna ja pyykinvaihto sekä asetarkastus, jonka jälkeen lomillelähtijöillä lomatarkastus ja lomille siirtyminen. Ikkunasta voi katsoa kuinka yksikkö toisensa jälkeen siirtyy lomille, mutta ei oikeastaan paljoa harmita, kun tietää että pääsee myöhemmin lomille kun muut ovat kiinni. Sopivasti vielä joulukuun alkuun.

Lauantai 24.11: Vaellusharjoitus

Aamulla siis aloitetaan vaellusharjoitus. Siirrymme Hämeenkankaalle ja tasoryhmittäin suoritamme melko lyhyen lenkin metsässä. Harjoituksen oli tarkoitus kestää koko aamupäivän, mutta suoriuduimme siitä kai alle kolmessa tunnissa. Tämän jälkeen lounas ja lyhyt rentoutumisharjoitus. Makoilimme siis urheilutalolla ja kuuntelimme läpi noin 20 minuutin rentoutumisharjoitusnauhan. Yksikköön palatessamme meitä odotti jännä yllätys. Koko tuvan punkat oli räjäytetty ja jouduimme siis ne 4 miehen voimin korjaamaan. Näin oli ilmeisesti käynyt myös muissa tuvissa ja syy jäi vähän epäselväksi. Jotkut syyttivät erään tuvan ilmoitustaululta löytynyttä henkilökunnan kuvagalleriaa, johon oli piirretty viiksiä, silmälaseja jne. Loppupäivästä vielä hieman siivotaan koulun alueita, mutta muuta palvelusta ei ole.

Sunnuntai 25.11: Chillailua

Sunnuntait varuskunnassa nyt ovat mitä ovat. Herätys vasta kello 8, ei mitään palvelusta, ainoastaan ruokailuihin pitää tulla muun joukon mukana. Aamulla tuli käytyä kirkossa, jonka jälkeen sitten vietimme aikaa mm. tietokoneen ja pokerin peluun parissa. Myös juoksemassa tuli kerran käytyä ja näinollen kartutettua VLK-merkintöjen listaa. Olen pahasti jäljessä tavoitteesta, mutta ensimmäinen kuntoisuusloma lähestyy lupaavasti. Illalla pääsen nukkumaan kello kymmenen, mutta hieman yhdentoista jälkeen uni katkeaa kun sakkia alkaa palailemaan lomilta.